TJ

Alla inlägg under december 2010

Av tj - 20 december 2010 20:25

Hej !


Idag har jag fått veta minan nya tider efter julen.. Vi har ingen matte på måndagar längre och vi har fått en till sovmorgon, yesss    Sen har haft lite svenska,, då lyssnade vi på en låt och så läste läraren upp några dikter av något slag.. På matten så läste läraren i några minuter och vi fick också veta våra provresultat, sen fick man gå hem,, så kanske det va en 15-minuters lektion, haha.


På eftermiddagen så tog jag det lite lugnt och sen kom J över och vi va ute såklart och vi jobbade hur mycker som helst med ett nytt programm som vi fått,, ett ganska häftigt prgramm ,, fast måste lära oss hur det funkar innan ni får se prov på det   


 


                         

                            Ha det gött tills nästa gång vi hörs !

/T

Av tj - 20 december 2010 15:56

Nu är äntligen den första utgåvan av cd skivan Släktens arkiv färdigställd   . Det ramlade in ännu mer material efter inlägget då den var i slutfasen. För släkten är denna cdn en riktig guldgruva och det finns något av intresse för alla.

  

Innehåller:

Uppgifter om släktens medlemmar från A - Å (denna version 246 personer).

Bilder på gravar från 9 kyrkogårdar ordnade efter kvarter och gravnummer.

Tidningsklipp (dödsannonser, familje notiser).

25 Porträtt, 148 bilder ur familjealbum.

Lite historia om utvalda orter samt bilder från olika platser.

Mats Rogbergs vykortssamling över Kronoberg och Norra Skåne (de orter där släkten bott).


Här ska du kunna läsa en utförligare information, denna finns även på skivan:

Om Släktens Arkiv...

 

Släktens arkiv innehåller uppgifter om släktens medlemmar samt gravar och mängder med porträtt och bilder. Ett stort arbete har lagts ner till att kontrollera och tvätta, finputsa materialet. Stort tack till alla som bidragit med era resultat. Utan er kunde ej denna cd produceras.

 

Hela skivan består av mappar:

 

Foto galleri:

Här hittar du bilder på släktingar och andra saker. Arbete på att identifiera bilderna har skett och du får en klar översikt om vad bilden föreställer.

    


Från tidningen:

När jag gick igenom släktens lådor och album hittades tidningsutklipp. I stort sett allt i denna mappen är från min farfar Karls samling. Även dödsannonser och familjenotiser hittas i denna mapp.

    


Gravar:

Ett sätt att komma släktingarna nära är att besöka deras gravar. Under resans gång har också detta skett men arbetet sker efterhand vilket förklarar innehållet i denna mapp. Jag har ännu inte varit på alla kyrkogårdar och med tiden tas också stenar bort och av den anledningen inte finns med.

    


Personer:

Skivans kärna och underlag. Mappen innehåller vill säga uppgifter om släktens medlemmar och är ordnade i alfabetisk ordning på sina förnamn vilket är en bra uppgift att veta då man eftersöker en person. Allas filnamn är förnamn, efternamn (oftast det som gällde vid dödsfallet eller är aktuellt nu, gifta kvinnor som bytt till makens namn har det efternamnet istället) och levnadsår dvs födelseår och dödsår. Därefter i själva filen som går att läsa i en dator som har programmet word eller annat ordbehandlingsprogram. Filerna innehåller olika uppgifter per person beroende på vilken källa som använts men i stort sett alla har komplett födelsedata och dödsdata om personen ej lever. Adress eller bostad ingår nästan alltid. Födelseförsamling och dödsförsamling eller orten där man blev folkbokförd ingår också.

Utöver finns det blandade uppgifter om yrke eller titel, begravningsplats, äktenskap och barn. Ibland finns även intressanta anmärkningar i materialet och markeras Anm. Uppgift om dödsorsak finns för många som avlidit före 1940 eftersom sekretessgränsen går där för närvarande. Det är nämligen dödsorsakerna som är en sekretess handling i 70 år efter att den blivit till. Detta för att det kan skada anhöriga om uppgiften röjs.

  

Platser:

Under resans gång har jag åkt runt i södra Sverige. Jag har nästan alltid med kameran och fotograferat ställen som naturligtvis ska vara med på skivan eller hur?

Här ingår även historia över några utvalda orter. Dan Nilsson och Mats Rogberg är båda vykortssamlare och har under åren gett ut böcker och skivor på orter och städer i hela Sverige ordnade län för län. Bilderna är från 1930- talet, vissa 50- talet och är ett historiskt dokument. Detta hittar ni i mappen orter.

    


Porträtt:

Det är alltid lika roligt att hitta gamla bilder i byrån och i en låda på vinden. I slutet av 1800- talet började allt fler gå till fotografen och det kan därför finnas porträtt av de äldre släktingarna. Jag har samlat på mig lite, både dagens bilder och historiska. Just denna mapp är intressant att fylla på med tiden då man faktiskt här kan se hur de äldre såg ut, något som man inte kan få uppleva i arkiven. Möjligtvis i domprotokoll eller andra handlingar. Finns det präster i släkten kan en porträtt målning finnas bevarad i kyrkan eller någon annanstans med hela prästfamiljen.  



Hoppas ni uppskattar skivan och får nytta av den, kanske senare i livet.

 

 

Jesper Johansson/ exempel längre fram    

Av tj - 19 december 2010 10:59

Som ni redan vet kan man via Sveriges dödbok finna uppgifter om sina avlidna släktingar med mera, men denna säger ingenting om var personerna är begravda. Det är överhuvudtaget svårt att återfinna var släktingar kan finnas begravda, man antar kanske att personen begravs på orten där den avled men detta är heller inte helt säkert.

  

Sveriges släktforskarförbund gav årsskiftet 2008/2009 ut cdn Begravda i Sverige och innehåller hela 70 % av Sveriges kyrkogårdsförvaltningar. 10 % har ännu inte datoriserat sitt material och har av den anledningen inte kunnat delta. 20 % har inte visat något intresse alls. Cdn kan ändå vara ett bra hjälpmedel. Den rekommenderas för att hitta var släktingen är begravd eftersom resten av uppgifterna får man ta med en nypa salt. Materilalet har ingen status av folkbokföring utan är ett arbetsmaterial från respektive församling. Är något fel bör detta inlämnas till den kyrkogårdsförvaltning som står för uppgiften.


Det finns också utmärkta adresser på nätet att söka uppgifter. Speciellt gravar.se hjälper cd skivan då vissa församlingar finns endast på nätet och vissa endast på skivan.

  

http://graven.gbg.svenskakyrkan.se/avenyframsidan/AvenyHTML_ISAPI.dll?page=GBG_SoekGrav = Gravar i Göteborg


http://hittagraven.stockholm.se/ = Gravar i Stockholm


http://www.svenskakyrkan.se/landskrona/KG_INFO/SokGravsatt.html = Gravar i Landskrona


http://gravar.se/ , http://www.svenskagravar.se/index.php/sok_gravsatta , http://finngraven.webdoc.nu/(S(fvaxta55p04tsx45srogh4uo))/Default.aspx är alla tre bra adresser till att finna släktingar som är begravda.

Har man dessutom släkt som ligger begravda i Glimåkra rekommenderar jag cd skivan Glimåkra kyrkogård som Lars Kleberman har gjort. Är någon intresserad så kommentera här för mer uppgifter.


Lycka till i sökandet     / J 

Av tj - 18 december 2010 17:41

HoHo på er  


Idag har det blivit mycket sno och vandring på stan. Åkte ner på förmiddagen och gick in på Games och Clas ohlson. Hittade också en julklapp i skivaffären   

Sen åkte vi hem och jag installerade ett nytt spel som köptes på Games. Sen va det spagetti och köttfärssås.


Nu ser jag på en film på tv och mer kommer ikväll.. hur mycket som helst att titta på

!! Ha en fortsatt trevlig kväll allesammans  !!

/T



     


     


Av tj - 17 december 2010 22:09

God jul   


Ja, idag har vi fått lite av julen i oss på idrotten. Det blev jul lekar med basket, dans och mycket andra pinsamheter. Men det var rätt roligt trots allt. Nu är det sista veckan innan jul och kommer att mejla till alla våra medlemmar på facebook inom kort.


Nu ligger allt på att skivan ska bli klar och allt julgodis ska bakas så att det sen kan bli jul så vi kan gå vidare. Som fredagsmys gjorde jag och morbror piroger och det blev jätte gott men mycket över   .


Det är fruktansvärt jobbigt att gå till skolan nu ska jag säga er i denna snön. Kommer ju aldrig fram någonstans, vi får hoppas det lugnar sig efter trettonhelgen. Ha det så bra nu.


/ J

Av tj - 17 december 2010 16:52

Hej allesammans   


Blir ganska trött på all snö när det inte är skrapat,, idag så hade jag sovmorgon innan jag skulle till simhallen för motions-sim med klassen. Sen redovisade den gruppen som jag var med i, det va ganska bra tycker jag,, många roliga saker blev det av det vi gjorde   ! På mitt ivä så gjorde vi roliga kluringar samt fikade.


Efter skolan så åkte jag hem och jag har tagit det lugnt ,, snart ska jag ner till unf, visst något riktigt roligt där idag   


Har ni tänkt på att det bara är 7 dagar kvar innan jul !!!


Men då så,, nu ska jag snart äta lite innan jag åker ner,, hej på er allesammans !!


/T

Av tj - 15 december 2010 20:51

Hej hej   


Idag har skoldagen gått åt till att göra färdigt uppgifter och höja betygen. Jag kompletterade uppgift i arbetsmiljö och höjde betygsnivån till VG   .


Igår och idag har skivan kontrollerats in i det sista så inga småfel uppstår etc. Personer från A - J är hittills fixade och resten av skivan. Nu återstår de jobbiga mapparna med personer K - Å eftersom det är många här.


Men vi kämpar på för skivan ska bli så bra som möjligt. Några ville ha ett smakprov på skivan, när skivan är klar får ni ett litet smakprov.


/ J 

Av tj - 15 december 2010 20:45

   Marmeladgodis med jordgubbsmak
Färdigt på: 1 dag 40 min
Ingredienser

620 g jordgubbspuré (med 10 % socker)
100 g smultron
1 st vaniljstång (gärna tahitivanilj)
825 g strösocker
16 g fruktpektin
150 g glykos
16 g citronsyra
15 g Kirschwasser (eller annan sprit)


1. Blanda socker och pektin väl så att inga klumpar bildas när det blandas med vätskan.

2. Dela vaniljstången och skarpa ur fröna. Blanda med jordgubbspurén och tillsätt glykos och smultron.

3. Koka upp och tillsätt socker/pektinblandningen under omrörning. Låt koka tills tempreaturen når 106 grader.

4. Ta upp vaniljstången och tillsätt citronsyran och spriten. Mixa med stavmixer och häll snabbt upp i en ram, cirka 1 centimeter hög eller en långpanna som kläs med silikonbehandlat bakplåtspapper.

5. Strö lite socker på ovansidan och låt stå 1 dygn innan marmeladen skärs upp i lämplig storlek, cirka 3x3 centimeter. Rulla bitarna i strösocker.

In other languages

Kontakta oss.

    

Om oss!

   

Hej alla läsare!

 

Varmt välkomna till TJ-bloggen, som utöver dagliga inlägg producerar videoklipp, musik, bilder och mycket annat!
----------------
Welcome to the TJ Blog, in addition to daily posts, we produces videos, music, photos and more!

 

För mer info:

T's ord och bilder

Väntande text

 

Uppdateringar från J

Uppdaterad 25 oktober:

 

Månadens bilder!

 




 

Sociala medier

                

Media

              

Tips

     

Tävlingar

      

Övrigt

       

Regler för bloggen

      

Läs om hur du kommenterar, ställer frågor eller lämnar åsikter.

Vad vi accepterar eller annat som handlar om bilder och filmer.

  

Klicka här

Er hörna

     

Kommentera, möt och diskutera bloggen med andra läsare och oss.

 

Gör ditt inlägg direkt

Undrar ni något?

    

Missat något av det nya ?

J´s författarskap


Vilka länder besöker oss?

free counters

Läsvärda bloggar

Arkiv

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards